Se-och-lär med Grizzly och Wilton – lastträning

Innan Wilton flyttade hem till mig hade han inte lämnat gården eller sin mamma. Vid den långa flytten fick han åka lastbil, vilket är det absolut bästa för dem vid långa resor.

Med andra ord hade Wilton inte sett insidan av en vanlig hästtransport förrän igår. Då skulle jag passa på att ta vårt första pass med lastträning när Ida ändå hade sin transport framkörd efter ett veterinärbesök med hennes häst, Manne. 🙂

Tillsammans kom vi på idén att ta med Grizzly också, som läromästare. Är det något jag lyckats få till med G i alla fall, så är det då att han är lättlastad och trygg i transporten. Så såg det INTE ut när han kom till mig, det kan jag lova… haha. Men det är ju egentligen inget konstigt att hästar tycker en liten hästtransport är läskig. Hästar är ju till sin natur skeptiker, fegisar, klaustrofober och panikoholister. 😉

Målet igår vad egentligen bara att visa transporten för Wilton, låta honom i lugn och ro bekanta sig med den. Ida höll Grizzly och de stod tillsammans först och bara nosade på baklemmen. Efter en liten stund bad jag Ida sända in Grizzly, och W tittade på. Sen upprepade vi det en gång till, innan jag testade att lätt ”fråga” W om han ville följa med in – och vips trampade bara Wilton in efter mig hela vägen in i transporten! Jag blev helt mållös, glad och stolt över lilla modiga W! ♥

Se-och-lär är inte att underskatta i djurvärlden. Med hundarna är vissa saker helt perfekt att lära vidare på det viset. (förutsatt att det är rätt beteende, de kan ju såklart lika gärna lära vidare ett för oss människor icke önskvärt beteende…)

Nu menar jag inte att W är färdig i sin lastträning, absolut inte. Men ett första intryck går aldrig att få en andra chans på och det kunde inte ha gått bättre än det gjorde igår. 🙂 Nu kommer lastträning bli ett stående återkommande moment framöver – tills vi ska iväg på vårt första inbokade äventyr tillsammans!

1 maj är Wilton nämligen inbokad på löshoppning i Timrå ridhus, vilket jag ser fram emot massor! 😀

Bilderna är printar från den lilla videosnutt som Ida hann få till. Klippet i sin helhet ser ni på Instagram (flödet här till höger) om ni vill kika. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.