Hästvänner hjälp – nån som varit med om detta?

Grizzly solar i hagen med sina kamrater. ♥

Jag blir snart galen. Igår red jag Grizzly som senast och han kändes fin och fräsch. De två veckorna innan denna har jag ju tyckt att han känts trött, ibland spänd och inte sig själv – men jag har tätt kollat honom på lina för att se om jag kan se nån hälta eller liknande. Men inget.

Idag skulle jag ge G ett lätt longeringspass efter gårdagen, och hela tiden under värmning och den stund med lite ökad intensitet (lugn galopp i båda varv) såg han SÅ fin ut! Allt som allt tog det ca 15-20 minuter, inklusive skrittvärmningen. Jag riktigt njöt av att stå mitt i ridhuset och se honom se så avslappnad ut i hela kroppen. Avslappnad, men aktiv, i steget och inte en endaste fot fel. Men så avslutningsvis skulle jag låta honom trava ner lite lugnare innan jag skulle skritta av honom på spåret – och då är han plötsligt tydligt HALT i trav i vänster varv!?! Vi snackar riktigt nickande-med-huvudet-halt, på vänster fram av vad jag kan se. Han sprang så dåligt att det såg ut som alla muttrar som håller ihop honom skulle lossna (om han varit en hästrobot) Men ni förstår bilden jag försöker måla?

Ni hästerfarna som läser detta, har ni nånsin varit med om liknande? Jag tänker såhär. Skulle han ha fått sig nån spark, haft träningsvärk eller annat så skulle väl det snarare ha synts i början innan han blev varm? Inget minsta syns vid visitering. Kall, torr och fin om benen och hovarna. Och som sagt, jättefin hela passet fram tills det var dags för avtravning… 🙁

Just nu känner jag mig vilsen i hur jag ska göra med honom. Hade jag ridit ut, eller trimmat i ridhuset, eller ens bara saktat av till skritt direkt från galoppen och bara lett honom en stund i skritt – utan avtravning – hade jag troligen inte alls märkt av detta utan istället bara kvittrat om att han var SÅ FIN idag!

När jag släppte ut honom i hagen pep han iväg tillbaka till sina kompisar och ingen hälta syns. Ska jag nu låta honom vila (igen) och istället boka en veterinärtid för att gå till botten med hans mysko hälta? Eller rida lugnt ett tag och tänka att det var en liten vrickning jag inte ens såg? Eller? Eller? Eller? Hjälp…?

1 svar på ”Hästvänner hjälp – nån som varit med om detta?

  1. Hej!
    Kolla så G noggrant från marken i longeringen både med och utan inspelningar. Kolla så G lyfter frambenen lika högt, trampar in lika mycket med båda bak, om hon nickar med huvudet, mm. Har du svårt att se detta själv hade jag tagit hjälp av tränare. Visar hon ojämnheter hade jag gjort en genomgång hos veterinären. Lycka till och hoppas allt går bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.